22 November 2010

Pelangi...


Salam. Hye! Hari nie aku tiba2 dapat idea nak crita psl PELANGI. Nak tao mcm na tiba2 bley dapat idea nie. Sbb kat umah aku (i'm currently in Taiping,Perak), aku nampak pelangi. Hahaha.

Mula2 aku nmpk separuh je pelangi tue. Pastu dlm masa 20 minit kemudian, aku nmpk full view of pelangi. Wahhh! Sangat cantik! Btl aku x tipu! Nie lah kuasa Allah. Smua nyer indah2 belaka.

Dah nampak pelangi, aku trus ambik gambar. Tapi not so clear. Ye lah. Guna fon murah je. Nak cantik kena guna DSLR meyh (one day!). Hahaha.



6.oo petang


6.20 petang

Lepas ambik gambar, aku trus search, mcm na pelangi terbentuk. Dulu masa form brp ntah x ingat, aku penah blajar psl pelangi nie. Tapi aku dah x ingat. Kalu ingat pown, nnt aku takot aku buat crita tipu. Hahaha.


COPY PASTE DARI WIKIPEDIA :


Pelangi merupakan fenomena optik dan meteorologi yang menghasilkan spektrum cahaya (hampir) selanjar di langit apabila matahari bersinar semasa hujan turun. Ia merupakan satu lengkung yang berwarna-warni dengan warna merah di lengkung paling luar dan ungu di lengkung paling dalam. Mengikut urutan, warnanya ialah merah, jingga, kuning, hijau, biru, indigo dan ungu.

Pelangi dihasilkan apabila cahaya terbias melalui titik air di udara. Sebab itulah pelangi selalu dapat dilihat selepas hujan. Ia berbentuk melengkung (bulat) kerana titisan air di udara berbentuk bulat/sfera. Namun biasanya bahagian bawah pelangi itu "terlindung" oleh bumi. Fenomena pelangi ini juga boleh dilihat dengan membelakangi matahari dan menyembur air pada hari yang cerah.


Haa! Tiba2 aku teringat. Masa aku kecik2 dulu. Aku slalu dengar owg tua2 ckp.

"Jgn tunjuk jari telunjuk kat pelangi. Nnt jari kudung"

Kowg penah dengar x owg ckp mcm nie?? Dulu aku slalu dengar meyh. Persoalan nyer. Btl ke?? Aku pown x tao. Wallahhualam. Mungkin ada sbb owg tua2 ckp mcm tue kan.

Emm. Ok lah. Campai sini dulu post aku. Aku nak gi tngk tv plaks. Nak gi tngk 'Seribu Kali Cinta'.
Kwn aku tngk crita nie. Aku pown nak try tngk jugak. Best ke x. Hahaha.


P/s: Kepada yg berkenaan, jgn marah ya. Hahaha. =P




0 comments: