24 June 2011

Bersyukur dengan apa yang kita ada...

Lihat gambar di bawah ini dan bandingkan kehidupan kita di Malaysia dengan kehidupan mereka di Indonesia. Muhasabah larr diri kita masing-masing. Ini adalah untuk diri aku sendiri dan jugak untuk mereka yang sudi baca blog nie.


Pelbagai cara mereka usahakan untuk mencari rezeki. Mostly menjual makanan atau barang-barang laen di jalanan. Pantang ada kereta stop sekejap mesti diorang datang kat tingkap. Kadang-kadang aku tengok sampai ada yang berdiri tengah-tengah jalan pown ada. 












DON'T EVER TRY THIS AT HOME! =)





So, semasa beberapa hari aku kat Indonesia nie aku rasa macam insaf larr plaks. Tengok kehidupan diorang kat sana yang sesetengah nyer sangat susah. Cuba bandingkan Malaysia dengan Indonesia. Malaysia jaoh lebih aman, maju dan selesa kan?? Taraf kehidupan pown tak ada larr susah sangat kan. Kalau di Indonesia, taraf kehidupan mereka susah sebab penduduk mereka ramai. So, cabaran untuk mencari rezeki tue sangat tinggi. Mereka terpaksa buat pelbagai jenis pekerjaan untuk dapatkan wang. Kadang-kadang entah dapat makan entah tidak. Kita yang kat Malaysia nie siap bley senang-lenang lagi dengan segala yang kita ada.  =.="


Conclusion nyer, bersyukur lah dengan apa yang kita ada sekarang nie. Kadang-kadang apa yang kita ada, tak semua orang ada. Ingat, apa yang kita ada semua nyer adalah rezeki dari Allah S.W.T.


P/s : Renung-renung kan dan selamat beramal...  =)

0 comments: