20 February 2012

Masker Putih Telur...



Salam!


Tengah-tengah malam macam nie tiba-tiba aku terajin nak buat masker. So, aku search kat internet masker dari bahan semula jadi. Huhu. Lastly aku decide nak try buat masker dari putih telur.




Cara nak buat masker dari putih telur senang je. Apa yang kita perlukan hanya lah sebiji telur ayam. Then, just ambil bahagian putih telur je. Yang kuning telur tue boleh letak tepi or maybe korang boleh goreng ke apa ke. Hehehe. FYI, lebih bagus kalau buangkan lendir dekat telur ayam tue dulu untuk hilangkan bau hanyir.


Next, sapu putih telur tue dengan lembut di permukaan wajah dengan rata. Tapi make sure muka kita dibersihkan dengan air or pencuci muka dulu ya. Then, biar kan ia selama 10 minit atau lebih. Time nie kan, kita akan rasa kulit muka macam kena tarik sampai cekang tao. Seronok. Hehehe.


Jika masker dah totally kering, kita boleh lah bersihkan muka kita dengan air. Wahhhhh. Hasil nyer, kulit rasa lebih segar dan cekang. Hehehe.


Ok lah. Till here. Selamat Mencuba. (^_^)



 

10 comments:

Cik Zai said...

Rasa nak cuba buat kat rumah nt ...hihih

TUNASYA said...

@Cik Zai
Selamat mencuba ya... :)

Hanim Irsyad said...

hehe. nak cube jugak laa. :)

AiSyA LiEzA said...

pernh cuba juga.. ^^ best juga.. ekekke..

misskonspirasi said...

nak cuba jgk la.. anyway 1st time jengok blog ni.. salam kenal dari saya

ishiko said...

wahhh.. macam best ni

TUNASYA said...

@Hanim Irsyad
Cuba jangan tak cuba tao... :)

TUNASYA said...

@AiSyA LiEzA
best kan?
puas hati dengan hasil nyer... :)

TUNASYA said...

@misskonspirasi
Salam kenal kembali...
cuba tao dan tengok hasil nyer... :)

TUNASYA said...

@ishiko
best ooo...
cuba lah... :)