19 February 2012

Teknologi Tekstil...


Salam!


Hari nie ada salah seorang kawan blogger tanya pasal course yang aku belajar which is Teknologi Tekstil. Ingat nak cerita kat Chatbox je tapi mesti panjang berjela. So aku buat entri untuk dia. So yang tak tanya tue pown at least boleh tao kan apa yang aku belajar selama nie.




First sekali aku nak cakap, course Teknologi Tekstil nie bukan lah berkaitan dengan fashion design or jahit-menjahit ya. Ada lah belajar pasal fashion tapi sikit je syllabus dia. Teknologi Tekstil nie under Fakulti Sains Gunaan tao.


So, Teknologi Tekstil nie sebenar nyer tentang :


  1. Proses macam mana dari bahan mentah menjadi menjadi fabrik.
  2. Proses membuat benang.
  3. Jenis fabrik dan ciri-ciri setiap fabrik. (denim, cotton, polyester dan so on)
  4. Pergerakkan machine untuk jadikan fabrik.
  5. Teknologi machine untuk proses fabrik dari dulu sampai sekarang.
  6. Corak asas untuk proses fabrik. (Contoh : tengok corak antara seluar jeans dengan kain t-shirt)
  7. Sejarah fashion dan basic pasal fashion.
  8. Proses untuk warnakan fabrik.
  9. Quality Analysis pada fabrik.
  10. Jenis dan tekstur carpet.

Haaa. Tue je lah kot yang boleh aku cerita secara ringkas nyer tentang course yang aku belajar selama nie. Hehehe. Harap-harap aku dah memenuhi pertanyaan Eyda. Terima kasih sudi baca.  (^_^)



P/s : Imagine the world without textile.  :)



 
 

20 comments:

Nur Eyda said...

wah!..thnx dear....bru fhm...coz dri dulu tertnya tentang course neh...mmg kalo ikutkn igt mcm Fashion course jugk...thnx for sharing...good info..(^__^)

TUNASYA said...

@Nur Eyda
hehehe...
sama2... :)

Fathiah Hamim said...

oooo patutlah nama pun up sikit, teknologi. paham2. :D

TUNASYA said...

@Fathiah Hamim
yes dear...
teknologi...
hehehe... :)

Anonymous said...

best x blajar nie? sy dpt kos nie jgak.. sng x?

Anonymous said...

salam, teknologi tekstil ni peluang pekaerjaan luas x? nnti dgree boleh sambung apa? maaf kalo byk soalan yg sya tanya sbb sya tgh bingung nk pilih antara unikl-dip fisioterapi dgn uitm-dip teknologi tekstil

cahayabulan9091 said...

salam. adik, tahu tak mana nak dapat procion / remazol dye?

acap azman said...

klau bhgn batik dlm bidang ni jgak ka?

TUNASYA said...

@acap azman Tak...batik under faculty art and design... :)

TUNASYA said...

@acap azman Tak...batik under faculty art and design... :)

Anonymous said...

salam kak, so apa pndpt akk untuk kitorng yg ditwarkan ke sini? best ke kos ni ? senang ke ? hehe saya dah bingung antara terima tawaran ni atau lanjutkan form6

nur ain said...

salam sis :) so apa pendapat sis lpas study kos ni. ok ke ? saya dpt twrn kos ni. so saya nak tahu pngalamn sis sbb saya tak penah dngr tntang kos ni sebelum ni. thanks sis

akmal lutfiah said...

Sis klau degree in nie cam mne??

Anonymous said...

owh yg mcm bru2 ni kluar kt tv ea..yg dia buat inovation wt kain tudung pkai plastik..ohsem. go green gitu

Anonymous said...

@TUNASYAbukan fakulti sains gunaan?

Anonymous said...

@TUNASYAbukan fakulti sains gunaan?

farah amira said...
This comment has been removed by the author.
farah amira said...
This comment has been removed by the author.
nabila said...

ok ke kos ni ? klau lpas garde nnti kerje ape ? sy nk apply kos ni tapi tak tahu kos ni susah ke senang ? akak boleh tolong terang tak . pelis. tq.

Anonymous said...

ok je. sijil teknologi tekstil nie laku sampai luar negara. kos nie bagsu tp peluang pekerjaan kita di malasyia mcm x byk sgt. kalau kat luar teknologi tekstil diangkat tinngi. yelah industri tekstil nie antara industri terbesar bukan sahaja dimalasyia tp seluruh dunia. so jgn risau kat luar negara pun laku sijil diploma or dgree tekstil u guys